You are here

Bollen en knollen in de tuin

Bollen en knollen in de tuin

Ze kondigen elk jaar opnieuw precies de lente aan. We treffen ze in ontelbare kleuren gaande van zuiver wit, kanariegeel, zacht lila, paars en knalrood,… Sommige doen dat met een fier en opgeheven hoofd, terwijl andere lijken zich eerder te schamen omdat ze nu al in bloei staan. Natuurlijk, je had het waarschijnlijk al meteen geraden… ik heb het over bloembollen en -knollen.

 

Sneeuwklokjes, krokusjes, hyacinten en narcissen,… of misschien ben je eerder fan van een grote amaryllis of een boeketje tulpen in een vaas? Vaak denken we pas aan deze winter- en vroege lente bloeiers wanneer ze ook werkelijk hun bloemenpracht tonen. Ze werden natuurlijk al veel langer geplant. De meeste soorten bollen en knollen worden namelijk geplant tijdens de herfstmaanden. Oktober geniet de voorkeur en het is daarom dé plantmaand bij uitstek om dan reeds de ‘lente’ te planten. Maar zoals we de laatste jaren zeer zachte herfstmaanden konden optekenen kon je gerust ook in november of zelfs december nog vlug enkele bollen of knollen planten in je tuin of in de bloembak op je terras of vensterbank. Sommige mensen planten ze zelfs onwillekeurig in het grasveld.  Waar je ze ook plant… ze zorgen gegarandeerd voor kleur en happiness in deze stille maanden! 

Vele mensen hebben de winterperiode nu wel gehad. Sommigen lijden echt onder de winterblues en snakken naar een straaltje zon en de eerste bloemen,… Mensen houden van bloemen, maar bloemen houden beslist ook van mensen.  Ze hebben immers enkele behoeften en noden en die krijgen ze (meestal) van mensen!

Bollen en knollen. We kennen ze allemaal. Sommige eten we zelfs heel vaak, misschien wel dagelijks. Maar weet jij eigenlijk nog wat het verschil is?

 

Wat is verschil tussen een bol en een knol?

Het belangrijkste verschil is dat een bol bestaat uit verschillende ‘rokken’ boven elkaar. Sommige mensen noemen het ook wel schubben.  Je kan ze pellen, laagje per laagje, rok per rok dus. De bekendste bol is beslist de ui of ajuin. In een bol is eigenlijk al een ganse plant aanwezig, zij het dan in gedrongen, samengeperste vorm.

 

Een knol (foto onder) daarentegen bestaat uit 1 vlezige massa. Het bekendste voorbeeld daarvan is de aardappel of patat.  Je kan dat makkelijk onthouden als je denkt aan “een taaie knol”. Dat zegt men soms tegen een oud paard ; dat bestaat ook uit een vlezige, taaie massa.  Oude patatten zijn ook taai. Langs de buitenkant (= de schil) zie je kleine puntjes. Dat zijn de ‘ogen’ of de knoppen waaruit later de scheuten en stengels zullen ontwikkelen. In een knol is dus nog geen gedrongen plant aanwezig.  Een knol bevat ook veel meer vocht dan een bol. Ze kunnen daardoor makkelijker rotten of beschimmelen. Bollen (vb. uien, tulpen, narcissen,…) kan je daarom veel langer en makkelijker bewaren.

 

Wat hebben bollen en knollen met elkaar gemeen?

-          Alle twee zijn het ondergrondse plantedelen die reserve voedingsstoffen bevatten. Daardoor kunnen ze o.a. langere tijd bewaard worden en kunnen ze passieve periodes (vb. de winter) overleven in de natuur. Ze teren dan op hun reservestoffen.

 

Hoe diep moet je eigenlijk planten?

De  plantdiepte bedraagt ca. 2,5 tot 3,5 keer de diepte van de bol of knol.  Een bol van 2 cm die plant je dus ongeveer 6 cm diep in de grond of in je bloembak.

TIP:

1.      De ideale plantdiepte voor een bol of knol staat ook duidelijk vermeld op de verpakking. Vaak zelfs met een tekeningetje.

2.      Het is weldra tijd om de zomerbloeiende bollen en knollen te planten.

3.      Met behulp van een handig bloembollen en -knollen planttoestelletje kan je ze heel makkelijk en zonder veel moeite op de juiste diepte planten.

   

Wat zou er gebeuren indien je ze te diep of te ondiep zou planten?

-          Als je ze veel dieper zou planten dan bestaat de kans dat hij niet (of veel minder) hoog zou groeien of minder bloeien. De reservestoffen zullen immers al deels opgebruikt of uitgeput zijn. Ze ontwikkelen bijgevolg zeer zwak en daardoor kunnen ze ook makkelijker gaan rotten waardoor ze dan een prooi en voedingsbron worden voor allerlei bodeminsecten en schimmels.

-          Als je ze ondiep zou planten dan bestaat de kans dat ze te vroeg zouden opschieten en daardoor zeer zwak worden. Daarnaast zitten ondiepe knollen en bollen minder stevig in de grond waardoor ze kunnen omvallen.

 

 

Wat moet ik doen als ze uitgebloeid zijn?

Je kan ze gerust in de grond / bloembak laten zitten of je kan ze ook rooien na de bloei. Het hoeft niet.  De  uitgebloeide bloemen en de zaadbeginselen (= verdikkingen) die knip je best weg, samen met de stengel. Ze vergen immers energie van de bol of knol en dat is minder goed als je volgend jaar opnieuw mooie bloemen wil genieten.  De bladeren die laat je staan! Zij zorgen immers voor de fotosynthese en ze bevatten bovendien nog superveel reservestoffen die terugkeren naar beneden…naar de bol of knol dus!  Net zoals je het loof van uien in de moestuin ook laat ‘verdrogen’.  Alle energie en voedingsstoffen gaan dan naar beneden.

 

Wat zijn de behoeften van bloembollen en –knollen?

Vele bollen en knollen houden van een doorlaatbare en luchtige grond. Ze zouden anders heel gemakkelijk kunnen rotten. Naast voldoende lucht in de bodem houden ze ook van de juiste voedingsstoffen. Die kunnen ze makkelijk uit de bodem halen wanneer er voldoende wortelbevorderende bacteriën en nuttige organismen aanwezig zijn.