You are here

Materiaalhygiëne

Materiaalhygiëne

ONTSMET je tuingereedschap… Je planten zullen je dankbaar zijn !

 

Materiaalhygiëne betekent in eenvoudige woorden: "alle zorg die je besteedt aan je (tuin)materiaal om ervoor te zorgen dat ziekten, schimmels, bacteriën enz. niet worden overgezet naar een andere plant."  Het tuinmateriaal is immers een belangrijke overbrenger van die onzichtbare boosdoeners!

Het ‘outdoor’gevoel en alles wat met buitenleven te maken heeft wordt de laatste jaren serieus gepimpt. En terecht! Zalig toch om je eigen ‘groene plekje of stekje’ te hebben. In onze ‘lage landen’ kunnen we alvast niet zeggen dat we geen weersafwisseling genoeg krijgen.  

Een beetje regen, een straaltje zon, een rukje wind en straks beslist opnieuw een beetje vorst met een vlokje sneeuw?

 

We hebben de perfecte klimatologische  omstandigheden die bovendien zeer gunstig zijn voor de ontwikkeling en de verspreiding van ondermeer schimmels in de tuin! Schimmels treffen we echt OVERAL aan. Zowel bovengronds als aan de voetjes van de planten. Het zijn de stille killers van je planten.

We krijgen steeds vaker te maken met “rare ziekten” en “vreemde verschijnselen”. Bemerkte jij nog nooit een witte aanslag op je planten? Of misschien eerder opkrullende bladeren, een plotse bladverwelking, bruine stipjes, zwarte plekken in het gazon, verdroogde & afstervende takken,… Juist! Het zijn tekenen van schimmels!

 

Geraak jij er nog wijs uit? Geen paniek… hier zijn alvast enkele ‘handige tips’:

  • Zorg altijd voor proper en voldoende scherp tuingereedschap. Het onderhoud van gereedschap wordt vaak (uitgesteld of) vergeten!  Je wast toch ook af na de maaltijd of na het koken?
  • Veel ziekten, schimmels en bacteriën worden overgedragen door tuinmateriaal en zeker door (botte en vuile) snoeigereedschappen. Daar kleeft namelijk altijd een beetje plantensap aan ! Vergelijk het met een lege tas koffie of thee.
  • Het plantensap kan dus de ‘drager’ zijn van allerlei microscopisch kleine viezigheden. Zonder dat je het eigenlijk beseft besmet je tijdens een volgende snoeibeurt dus ook andere planten ! (Een dokter gebruikt toch ook niet steeds dezelfde spuit!)
  • Veel schimmelsporen en ziektekiemen kunnen ook blijven overleven nadat het plantensap is opgedroogd !!
  • Ontsmet daarom bij voorkeur het gebruikte tuingereedschap na elke tuinactiviteit. Je kan dat doen door het materiaal even onder te dompelen in water met een beetje  ontsmettingsmiddel (vb. Dettol) of door met een propere vod (gedrenkt in  ontsmettingsmiddel) het materiaal grondig schoon te maken.
  • Vervolgens het materiaal afdrogen en daarna even bespuiten met een spray of olie, zodat het gereedschap niet roest!

 

WEETJE: Wist jij trouwens dat schimmels en ziekten ook kunnen ‘overspatten’ via de bladeren van planten? Hygiëne = zorg dragen voor elkaar en voor de natuur!