You are here

Waarom werd De Tuindokter opgericht ?

Waarom werd De Tuindokter opgericht ?

Vele tuinontwerpers en professionele hoveniers creëren en realiseren vaak mooie projecten. Helaas gaat het na verloop van tijd ook fout of steken spontane problemen plots de kop op.  Soms hebben problemen een ‘spontane’ en onvermijdelijke reden (o.a. een typische seizoensplaag ; vb. bladluizen). Anderzijds wordt er veel gewerkt zonder grondige of structurele basiskennis. Er wordt in praktijk dus vaak gestart zonder grondige voorkennis. Er ontbreekt ook vaak een langetermijn of een tuin- domeinbeheersvisie.

 

Enkele voorbeelden:

·         Welk bodemtype of grondsoort heb ik in mijn tuin?

·         Kunnen mijn favoriete planten eigenlijk wel groeien in mijn tuingrond?

·         Passen mijn favoriete voorkeurplanten ook samen?

·         Wat zijn de verschillende behoeften van die planten (individueel vs. tezamen)?

  

Deze vragen dien je je best te stellen VOOR je aan de slag gaat. Een goede professional zou o.a. die antwoorden moeten achterhalen en daarvoor ook de noodzakelijke research doen (of enkele metingen uitvoeren).

 

"Daar ligt de vinger op de wonde”. Dat zijn namelijk de beginwaarden van ‘De Tuindokter’. Elke toekomstige Tuindokter moet daarom ook een meerwaardezoeker en ook een technische analist zijn” ; zegt Stefaan…

"spontaan oog hebben voor details is daarbij uitermate belangrijk; net als gerichte observatie en een brede ruimtelijke interpretatie. We nemen daarom zeker geen voldoening met ‘veronderstellingen’ of met de conclusie dat iets ‘niet gaat’ en ‘zomaar’ kapotgaat. Een tuin zegt je immers zoveel. Maar je moet ‘de taal’ van een tuin kunnen lezen”…aldus deze gepassioneerde groene ondernemer.

 

Stefaan is gewoon zo, van nature uit. Dat gebeurt bij hem spontaan. In zijn werk is hij zeer bewust maar ook zeer kritisch.  Omdat de antwoorden niet zomaar kant-en-klaar voorradig waren begon hij per 2007 lijstjes op te stellen om makkelijker de oplossingen te kunnen achterhalen. Hij bundelde ze ook in zijn boeken en cursussen. Hij licht ze geregeld toe tijdens voordrachten, lezingen en seminars.

 

 

Met gewaardeerde groet,

 

Stefaan Bingé

Stefaan Bingé, eigenaar De Tuindokter