You are here

Spinselmot

Spinselmot

SPINSELMOTTEN PAKKEN BOMEN EN STRUIKEN IN 

In 2010 was er een spectaculaire plaag van de Wilgenspinselmot in oude wilgen in Nijmegen (NL).  Op dit moment worden in duinen, tuinen, plantsoenen en bosranden verschillende soorten struiken en bomen ingepakt met witte spinsels. Het lijkt op een soort spinrag. De draden zijn niet plakkerig maar zijn wel behoorlijk sterk en taai. In de spinsels leven soms enorme aantallen rupsen maar de bomen hebben er geen last van.

Sommige mensen storen zich aan de vieze spinsels waarin vele duizenden rupsen en hun zwarte uitwerpselen zitten. De rupsen vreten van het blad en maken de spinsels om zichzelf te beschermen tegen natuurlijke vijanden zoals vogels en sluipwespen. Er kunnen zoveel rupsen aanwezig zijn dat er kaalvraat optreedt en er geen blaadje meer aan de boom zit. De bladloze takken ingepakt met de witte spinsels, geven soms een spookachtig effect. Dit jaar kregen wilgen op vele plaatsen in Nederland de aandacht van de media. 

Omwonenden storen zich aan de vieze spinsels met daarin vele duizenden rupsen. De rupsen vreten de bomen kaal en door voedseltekorten gaan ze op zoek naar andere bomen en kunnen daarbij op auto’s en huizen terechtkomen.

Nog een paar weken en de overlast is voorbij. Voor de meeste bomen is het niet erg – ze kunnen heel goed tegen kaalvraat en lopen later in de zomer weer opnieuw uit. Er zijn verschillende spinselmotten (in de wetenschap Yponomeuta-soorten genoemd), die veel op elkaar lijken. Ze komen voor in kardinaalsmuts, inheemse vogelkers, sleedoorn, meidoorn, lijsterbes, appel, krent en wilg. Vooral bij wilgen kan het inpakken met blinkend witte spinsels een spectaculair verschijnsel zijn. Na een paar weken is de overlast voorbij. De rupsen gaan dan verpoppen en de vraat stopt. Voor de meeste gezonde bomen is het niet schadelijk, later in het seizoen lopen ze weer uit (= jonge scheuten). In juni/juli verschijnen de kleine twee centimeter grote vlindertjes, ze zijn satijnwit en hebben zwarte stipjes op de vleugels en worden daarom ook wel stippelmotten genoemd.

Lezingen en tuincursussen
We bieden ruim 20 boeiende thema's en titels onder de titel: DE TUINDOKTER HOUDT SPREEKUUR

Voor elk wat wils! Ontdek dit b(l)oeiende aanbod en stuur ons gerust vrijblijvend een mailtje voor meer info of de kostprijs.