You are here

Algen en groen water bestrijden

Algen en groen water bestrijden

Er bestaan twee groepen algen:
(1) zweefalgen en (2) draadalgen.

Zweefalgen zijn eencellige algen. Ze zijn zo klein dat ze met het blote oog niet waarneembaar zijn. Omdat ze zich razendsnel kunnen vermenigvuldigen, kunnen er al snel tientallen miljoenen per liter vijverwater voorkomen. In dit geval kleurt het water groen. Groen water is niet alleen ongewenst, maar kan ook het biologisch evenwicht van de vijver verstoren.

De tweede groep zijn de draadalgen. Zij vormen lange slierten, kunnen vrij drijven in het water of zich vasthechten aan de vijverbodem en de planten. Een beperkte groei van draadalgen wijst op gezond water. Een overmatige algengroei is echter storend en kan schadelijk zijn voor het vijverleven.


Een beperkte algengroei is eigen aan de biologische processen in een vijver, want algen vormen een belangrijke schakel in de voedselketen. Algen volledig uit de vijver weghouden is moeilijk en bovendien niet nodig. Let er wel op dat de groei van algen beperkt blijft en in evenwicht is met de planten en dieren in jouw vijver.


Een overmatige algengroei toont namelijk aan dat er iets mis is met jouw vijver. De precieze oorzaak kan zeer verschillend zijn en is niet altijd meteen te achterhalen. Algen houden van zon en halen hun energie uit afvalstoffen die in de vijver voorkomen. Hoe meer afvalstoffen, hoe sneller de algen tot ontwikkeling zullen komen.

De oorzaak van algengroei is dan ook voornamelijk te zoeken bij de factoren die de vorming van afvalstoffen in de vijver in de hand werken.

In het boek van De Tuindokter kom je er alles over te weten. Je kan ook een persoonlijke afspraak maken met De Tuindokter.

Na afspraak komt Stefaan langs in jouw tuin waar hij je gegarandeerd zal helpen om van jouw vijver opnieuw een zuivere en gezonde waterpartij te maken.

 

Lezingen en tuincursussen
We bieden ruim 20 boeiende thema's en titels onder de titel: DE TUINDOKTER HOUDT SPREEKUUR

Voor elk wat wils! Ontdek dit b(l)oeiende aanbod en stuur ons gerust vrijblijvend een mailtje voor meer info of de kostprijs.
Contact opnemen
'DE TUINDOKTER'

Tel. +32 (0)472 82 37 57
E-mail: info@detuindokter.be