You are here

Zorg jij wel voor je haag?

video

Zorg jij wel voor je haag?
Hagen zorgen voor tuinen, ze houden de wind weg en ze zorgen voor privacy. Maar zorg jij ook wel voor je haag? De Tuindokter geeft je opnieuw enkele handige en praktische tips om je haag te verzorgen.
Veilig hoge takken snoeien...

Met het juiste gereedschap werken is niet alleen sneller en veiliger werken. Het is ook aangenaam voor de tuinier! Ontdek zeker ook het boek 'SNOEIEN' , geschreven door en voor de hedendaagse tuinier. De Tuindokter demonstreert in dit filmpje de werking van enkele handige machines! (Dit is een "Filmpje uit de oude doos"...)


Tuinieren op kleine oppervlakte

Op amper enkele tegels groot, maar ook in bloempottten of -bakken kan je succesvol tuinieren. De Tuindokter legt je ook in zijn boek 'KLEUR IN JE TUIN' stap-voor-stap uit hoe je kan beginnen, waar je moet op letten en welke resultaat je kan verwachten. (Dit is een "Filmpje uit de oude doos"...)


Bouw van een eiken loods

Siergrassen en bamboe's

Grassen zijn mooi, boeiend en zelfs levensbelangrijk voor mens en dier. Ik heb er daarom speciaal een grassenboek over geschreven die je HIER kunt bestellen. Leer alles over het onderhouden van uw siergrassen en bamboe's. (Dit is een "Filmpje uit de oude doos"...)


Plaatsen van een houten beschoeiing
Grachtkanten, vijvers, oevers van moeraszones,... vaak hebben ze te kampen met een groot probleem: INVALLENDE taluds (= dat zijn de schuine hellingen). De gevolgen zijn vaak dat het water niet meer (vlot) kan wegstromen met overstromingen, waterzieke bodems, omvallende bomen, enz. als gevolg. "De Tuindokter" ontwerpt en biedt de oplossing door o.a. het (laten) plaatsen van houten beschoeiingswanden. Als projectarchitect staan we o.a. in voor een perfecte realisatie / coördinatie / dagelijkse leiding van projecten en werven. Maak u niet druk in zaken die uw core business niet zijn. Wij nemen de berekeningen en zorgen graag van u over! info@detuindokter.be
Het ploffen van de bodem!
Specifieke problemen vragen een specifieke aanpak. In dit filmpje tonen we hoe de grond kan geploft worden.
Ontmossen of verticuteren

Een mooi gazon is een droom voor vele tuinliefhebbers. Helaas wordt de grasmat soms geteisterd door onkruiden of mos. Mos of afgestorven grasdelen kunnen zorgen voor een verzwakte of zelfs zieke grasmat. Water, lucht, licht en voedingsstoffen kunnen daardoor moeilijker worden opgenomen waardoor de grasmat verzwakt. In dit filmpje demonstreert Stefaan hoe je een gazon kunt verticuteren en de kale plekken vervolgens kunt bijzaaien zodat jouw grasveld er weldra weer helemaal gezond en 'grasgroen' uitziet.


kasseien leggen

Mollen en woelratten bestrijden

Ben jij ook die vervelende mollen en woelratten in je tuin beu? Misschien verraden ze wel insecten of andere plaagdiertjes in jouw tuin of bodem... Let dan goed op, want in dit filmpje geeft Stefaan je enkele tips om voorgoed van deze vervelende diertjes verlost te zijn. Contacteer De Tuindokter als je tuin zelf geplaagd wordt door mollen en als je zo'n machine wilt huren (40,00 euro/dag >> machine zelf op te halen). Wij helpen je ervan af. (Dit is een "Filmpje uit de oude doos"...)


Aanleg van een poel ~ moeraszone (2)

Omdat beelden meer zeggen dan woorden...


Bodemstaal nemen en mest strooien

Meten = weten. Een bodemstaal vertelt alles: hoe is het trouwens gesteld met jouw tuingrond? De Tuindokter toont hoe je zelf een bodemstaal kan nemen en wat je eruit kan leren. (Dit is een "Filmpje uit de oude doos"...) Alles en nog veel kan je bovendien ontdekken in het boek 'KLEUR IN JE TUIN'. Daarin geeft Stefaan jou zowaar al zijn geheimen prijs!


Je gazon maaien?

Geen enkele plant ter wereld wordt zo vaak gemaaid of gesnoeid als de grasmat. Maar let je daarbij wel op de snijkwaliteit en de maai-instellingen van je grasmaaier? Dat en zoveel meer ontdek je in het boek 'HET JUISTE GRAS VOOR ELKE TUIN'. Stefaan toont je in dit filmpje waar je allemaal moet op letten en hoe je zelf makkelijk de messen van je grasmaaier kunt slijpen!


auteur STEFAAN BINGÉ

Wie is Stefaan Bingé?

- De bezieler en oprichter (2007) van De Tuindokter®

- Een perfectionist en meerwaardezoeker

- Auteur

- Expert

- Gerechtsdeskundige

- Landschaps- en tuinbouwer

- Keynote speaker / freelance docent

 


Bomen
Bomen 'dragen' onze tuinen. Wanneer ze met veel bij elkaar staan, noemen we het zelfs een bos! Ze zijn de producenten van zuurstof en ze zuiveren de lucht. Draag dus goed zorg voor je boom en neem geregeld eens de tijd om naar deze wonderen van de natuur te kijken. Ontdek alles over de boeiende wereld van bomen in deze nieuwe aflevering. De Tuindokter stelt boomziekten en -problemen vast (= diagnose) maar is geen boomverzorger. Ik verwijs daarvoor door naar de vereniging van boomverzorgers (ter plaatse wordt dit uitgelegd).
Ondoorlaatbare bodem

Vaak is de grond dicht 'geslempt' of dicht gereden na vb. (ver)bouwwerken of zware machines. Ook op intensief bespeelde gazons blijft er vaak (te) lang water staan. De kwaliteit gaat vaak zienderogen achteruit. De bodem verzuurt en zowel water, lucht alsook het bodemleven kan niet meer vlot passeren. 

Laat jouw tuinbodem daarom "ploffen"... 

Met behulp van gespecialiseerde machines kunnen we bijna elke tuinbodem opnieuw doorlaatbaar en gezond maken. Het kost gemiddeld 5,00 tot 8,00 euro per m². 


Terras reinigen
Je tuinmeubels in prima staat!
Zorg jij wel voor je haag?
Hagen zorgen voor tuinen, ze houden de wind weg en ze zorgen voor privacy. Maar zorg jij ook wel voor je haag? De Tuindokter geeft je opnieuw enkele handige en praktische tips om je haag te verzorgen.
interview met Stefaan Bingé

In 2013 verscheen het eerste boek van De Tuindokter bij uitgeverij Davidsfonds: 'DE TUINDOKTER: Genees zelf je planten'

In dit interview legt de auteur uit hoe hij precies te werk gaat en wat je allemaal te weten komt in dit boek!  Spannend en verrassend... 


buxus
Buxus is meer dan een groene plant die je makkelijk in een bol of een pyramide kunt snoeien. Deze immergroene schone heeft beslist ook de nodige zorg, aandacht en voeding nodig. In dit filmpje ontdek je hoe je jouw buxus kan soigneren. (Dit is een "Filmpje uit de oude doos"...)
Hoe worden grote, oude, bomen geplant?

Beelden (en filmpjes) zeggen soms meer dan woorden. In mijn boek 'KLEUR IN JE TUIN' besteed ik evenwel aandacht aan de juiste plantwijze van bomen (afstand, diepte, plantvoorbereidingen, etc.) maar ik verklap je ook wat je kunt doen wanneer het fout gaat. 


PLOFFEN: een oplossing voor bodemcompactatie
Lucht tekort in de bodem is zeer vaak een oorzaak van verzwakte planten, ziekten, enz. Wij bieden u de oplossing aan d.m.v. "PLOFFEN" van de bodem. Bekijk ons filmpje hoe we te werk gaan! We komen gratis bij u langs voor een terreinverkenning en gratis prijsofferte (BE en NL). De gemiddelde kostprijs bedraagt vanaf ca. 6,50 à 9,00 euro per m². OPMERKING: een terreinverkenning is geen gratis tuininspectie!
Hoe krijg ik een zuivere vijver?
De Tuindokter toont je in dit filmpje de werking van een lavaveld met planten. Deze tuinarchitect garandeert je zuiver en gezond water. Neem contact op met de Tuindokter als je hierover vragen hebt of wanneer je zelf zo'n lavaveld wilt aanschaffen. Wij zorgen voor een glashelder resultaat en een vijver zonder algen! (Dit is een "Filmpje uit de oude doos"...)
Leibomen snoeien
Tuinen hoeven helemaal niet groot te zijn om er toch groots uit te zien.  Je kan bijvoorbeeld ook kiezen om leibomen te planten. Of je kan ze zelf leiden. In dit filmpje legt Stefaan je uit hoe je best 'een haag op poten' snoeit. Veel kijkplezier. (Dit is een "Filmpje uit de oude doos"...)
tuin beregenen - handig bevloeiingssysteem

Landschapsarchitectuur en projectleiding
De Tuindokter ontwerpt, leidt, en coördineert projecten van A tot Z. De 'A' van architectuur tot 'Z' van zorg. We staan op elk vlak garant voor duurzame projecten, strikte opvolgingen, correcte en transparante communicatie. Onze projecten mogen beslist gezien worden, hoewel ze vaak op afgesloten domeinen liggen... De beste reclame en onze ambassadeurs zijn onze tevreden relaties & partners.